1. Anasayfa
  2. İnşaat Malzeme Fiyatları

2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar?

2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar?
2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar?
0
2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar?

2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar? Sorusu son dönemlerde oldukça sık sorulan ve cevabı merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Binaların yapım maliyetleri, yapımında kullanılan malzemelerin kalitesine ve projelerin modeline göre farklılık göstermekte olup bunun yanı sıra işçilik masrafları, resmi masraflar, malzeme giderleri, kaba ve ince inşaat giderleri de hesaba katılmalıdır. Bu maliyetler kısmında birçok kişinin araştırma yaparak en az maliyet ile inşaatını tamamlamaya çalıştığını ve fiyat analizi yaptığını görmekteyiz. Sizlerde 2023 yılı inşaat metrekare fiyatları ile ilgili olarak araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda 2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Bu konudaki başlıklar

2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar?

2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği 2023 inşaat birim fiyatları, metrekare cinsinden belirleniyor.

2023 yılında emlak vergisi belirlenirken binaların inşaat maliyetleri hesaba katılıyor. Günümüzde enflasyonun artışı ile birlikte inşaat maliyetleri de çok sık artış gösteriyor. Resmî Gazete de yayınlanan ve 2023 yılı emlak vergisine konu olan inşaat metrekare maliyetleri; işçilik masrafları, resmi masraflar, malzeme giderleri, kaba ve ince inşaat giderleri hesaba katılarak belirleniyor.

Bunun yanı sıra diğer İnşaat Malzeme Fiyatları ile ilgili olarak bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

İnşaat Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İnşaat maliyeti hesaplanırken yapılacak olan bina modeli ve kullanılacak olan malzemeler hesaba katılıyor. İnşaat maliyeti hesaplama yapılırken; yığma kagir, çelik karkas ve betonarme bina olmak üzere üç farklı model dikkate alınıyor.

3 farklı bina modelinin de inşaat maliyetleri hesaplanırken kaba ve ince inşaat maliyetleri ile işçilik giderleri de maliyet hesabına ekleniyor. İnşaatların metrekare fiyatları, her yıl yeni miktarlarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Ardından tüm gider kalemleri ayrıntılı olarak listelenip; 1, 2 ve 3. Sınıf olacak şekilde inşaat modellerine göre sınıflandırılıyor.

2023 Yılı İnşaat Maliyetleri

Emlak vergisine konu olan 2023 inşaat maliyeti ne kadar arttı? İnşaatların metrekare maliyet bedelleri Resmî Gazete de inşaat modellerine göre farklı miktarlarda açıklanıyor.

2023 yılında yürürlüğe girecek olan inşaat maliyet bedellerinin ortalama fiyatları şöyle listeleniyor:

  • 1.sınıf inşaatlar için 2.367 TL
  • 2.sınıf inşaatlar için 1.580 TL
  • 3.sınıf inşaatlar için 1.119 TL
  • Lüks inşaatlar için 3.791 TL olarak belirleniyor.

100 Metrekarelik Evin Maliyeti Ne Kadar?

Binaların yapım maliyetleri, yapımında kullanılan malzemelerin kalitesine ve projelerin modeline göre farklılık gösteriyor. Bina projelerinde maliyet hesaplamalarında zemin etüdü, ruhsat harcı ve işçilik giderleri dahil ediliyor. Peki, 100 m2 inşaat maliyeti ne kadar? 100 m2’lik inşaatların ortalama maliyet kalemleri şöyle sıralanıyor:

  • Beton harcaması için ortalama 84.000 TL
  • Demir harcaması için ortalama 75.000 TL
  • İşçilik giderleri için ortalama 40.000 TL
  • Elektrik ve su tesisatı için ortalama 40.000 TL
  • Malzeme için ortalama 50.000 TL
  • Yalıtım harcamaları ve işçilik için ortalama 20.000 TL
  • Alçıpan, seramik, kartonpiyer ve teras harcamaları için ortalama 25.000 TL
  • Pimapen doğrama, dolaplar ve mutfak tezgâhı için ortalama 40.000 TL
  • Hafriyat ve laminant parke için ortalama 15.000 TL

Tüm kalemler hesaba katıldığında 100 m2 büyüklüğünde müstakil bir evin maliyeti toplam ortalama 533.000 TL olarak hesaplanıyor. Ancak özellikle işçilik masrafları, resmi masraflar, malzeme giderleri, kaba ve ince inşaat giderleri bu fiyatları doğrudan etkilemektedir. Burada sunulan fiyatlar ortalama olarak verilmiş olup sizlerin teyit ederek ilerlemeniz daha sağlıklı ve doğru sonuçlar almanız açısından doldukça önemlidir.

2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar?

2023 İnşaat Metrekare Fiyatı Ne Kadar? Sorusu ile ilgili olarak sizler edinmeniz gereken bilgileri kısa ve öz bir şekilde sizlere sunmaya çalıştık. Binaların yapım maliyetleri, yapımında kullanılan malzemelerin kalitesine ve projelerin modeline göre farklılık göstermektedir. Özellikle işçilik masrafları, resmi masraflar, malzeme giderleri, kaba ve ince inşaat giderleri hesaba katılarak iyi bir şekilde inceleme yapılmalıdır. Sunulan fiyatlar varsayımdan ibaret olup muhakkak piyasa araştırılması ve resmi açıklamalar takip edilerek fiyat tablosu çıkarılmalıdır. Sizlerde 2023 yılı inşaat maliyetleri ile ilgili olarak düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir