Konut alırken maddi desteği sağlayan kredi çeşididir. Konut kredisi evin değerinin tamamını karşılamaz. Satın almak istediğiniz evin sadece %80’ini banka kredisi olarak alabiliyorsunuz. Konutun değeri alacağınız krediyi belirliyor. Konut kredisi kullanıldığında borç bitene kadar ev ipotek altına alınır. Borcunuzu bitirdiğiniz taktirde ipotek kaldırmak için başvuru yapabilirsiniz.
Bu konudaki başlıklar
Konut Kredisi Başvuru Şartı Var Mı?
Konut kredisi alabilmek için 18-70 yaş arasında olmak gerekiyor.
Bankaların istediği belge ve evrakları eksiksiz şekilde teslim etmeniz gerekiyor. Ev kredisi alabilmenizde kredi notunuz önemli bir faktördür. Hane gelirinin krediyi ödeyebilecek durumda olması gerekmektedir.
Kredi başvurusu yapılacak evin de bazı şartları karşılaması gerekmektedir. Alınacak evin iskânı olmalıdır. Eğer inşaat halindeki ev için başvuru yapılıyorsa kat irtifakı da sunulabilir. Banka eksper raporuna göre değer biçer.
Konut Kredisi Başvurusunda Gerekli Belgeler
- Başvuru Formu,
- Nüfus cüzdanı
- İkamet belgesi
- Gelir belgesi
- Tapu ya da kat mülkiyeti tapusu
- İskân belgesi
Ücretli çalışanlardan banka ekstradan şirketin imza sirküleri fotokopisini ve maaşta kısıtlama olmadığına dair imzalı yazı istenebilir.
Serbest meslek çalışansanız da faaliyet belgesi, imza sirküleri, bilanço ve gelir tablosu, sicil gazetesi kaydı ve tahakkuk fişi istenebilir.
Belgeler bankaya sunulduktan sonra ekspertiz işlemi başlatılır. Başvuru sonucu en kısa sürede bildirilir. Kredi başvurusu yapmadan önce bankanızla mutlaka irtibata geçin.
Konut Kredisinde Faiz Oranları Nasıl Belirlenir?
Konut kredisinde uygulanan faiz oranları bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Kredi vadesi de faiz oranını etkileyen önemli etkenler arasında bulunmaktadır.
Çekilen kredi tutarı ile faiz oranı çarpılır ödenecek vade sayısına bölünür. Eşit taksitler oluşturulur.
Kredi Notu Nedir ve Nasıl Hesaplanır
Kredi notu 0 ile 1900 arasında bir değerdir. 1900’a yaklaştıkça kredi puanınız yükselir. Kredi notunuz borçlarınızı düzenli ödemenizle yükselecektir.
Borç ödeme alışkanlığınız, mevcut borç durumu, yeni kredi çekilmiş olup olmaması, kredi kullanım yoğunluğu gibi etmenler kredi notunuzu etkiler.
Risk tablosu şu şekilde ayrıştırılır:
1-699 arası en riskli grup
700-1099 orta riskli grup
1100-1900 en az riskli
Konut sigortası ile ilgili makalemizi okumak ve bilgi almak için buraya tıklaya bilirsiniz.