Köy alanlarında ev yapmak istiyorsanız öncelikle bilmeniz gereken bunun için yapı ruhsatına ihtiyacınız olduğudur. Bu sebeple köyde ev yapacaklar veya yaptıracakların dikkatli olması gerekir. Planlı alanlar tip İmar Yönetmeliği’nde bu hususlar ilgili bilgiler yer almaktadır ve uygulanması gereken prosedürler sunulmaktadır. Yapı izni için yapılması gerekenler vardır. Köyde ev yapabilmek için gerekli olan adımlar nelerdir? Hangi birimlerden izin almak gerekir? Sorularının cevabı merak konusudur.
Köylerde Yapı Ruhsatını Kimler Alabilir?
Köy alanlarında ev yapabilmek için ev yapmak istediğiniz köy nüfusuna kayıtlı olmalısınız, eğer köyde sürekli oturuyorsanız da başvuruda bulunabilirsiniz. Bu açıklamalar Kırsal alan imar yapı yönetmeliklerinde yer almaktadır. Yapı izin dilekçesi, tapu belgesi, Kadastro’dan alınan koordinatlı tapu belgesi, nüfus cüzdanı, ikametgâh, Köy İhtiyar Heyetinin yapılacak olan yapının yol ve komşu parsellerden çekme mesafelerinde ilişkin kararı ile İlçe Özel İdaresi’ne başvuruda bulunabilirsiniz.
Aksi bir durumla karşılaşmamak için belgelerinizin tam ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. İlçe Özel İdaresi’nden gerekli izinler almanız ve proje onaylanması ile inşaata başlanması için karar alınması gerekmektedir. Köy İhtiyar Heyeti’nin de kararını aldıktan sonra gerekli belgeler ile İlçe Özel İdaresine gidip aldığınız belgeleri sunmanız gerekmektedir.
Yapı Ruhsatı Olmadan İnşaat Yapılabilir Mi?
Yeni yasalar bazı yapılar için ruhsat gerekmediğini belirtmektedir. Bunun için ilgili kanundaki kapsamları incelemeniz ve ruhsat gerektirmeyen yapılar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu sayede ruhsata gerek olmadan inşaata başlamanız mümkündür. Ancak bilmeniz gerekir ki yaşam alanları inşa etmek ve ev yapmak için yapı ruhsatı gerekli bir etkendir. Evinizin inşaatına başlamadan önce gerekli prosedürleri eksiksiz olarak yerine getirmeniz ileride herhangi bir problem doğma riskini ortadan kaldırır. Bu nedenle işlemlerinize hassasiyetle ve dikkatli bir yaklaşımda bulunmalısınız.
Köy alanlarında inşaatını planladığınız evlerin tamamı için inşaatı yapmak istediğiniz köyde yaşamanız ve sürekli ikamet halinde olan tapu sahibi olmalısınız. Eğer arsa tapunuz var ise, gerekli belgelerin teminini yaptıktan sonra İlçe Özel İdaresi’ne bizzat başvuru yaparak yapınız için izin ve ruhsatı alabilmeniz mümkündür.