İnsanlar birikimlerini genellikle bir ev sahibi olmak için yapar. Birçok kişinin hayali ev sahibi olmak bunun için genellikle inşaat firmalarıyla anlaşıp ev alınıyor. Hazır daireleri alıp geçmek daha kolay olduğundan birçok kişi apartman dairesi alıp müteahhitlerle anlaşıyor. Günümüzde artık yapıların çoğu apartman kat şeklinde inşa edilerek metre kare alan olarak tasarruf yapılıyor. Bu tür yapılar genellikle müteahhitler tarafından yapılıyor. Her çeşit yapılar da inşa ediliyor fakat en çok apartman dairesi şeklinde yapılıyor.
Müteahhitten ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ev almak isteyenler büyük bir araştırma içerisine giriyor. Nerden nasıl ev alınmalı evin değeri zamanla artar mı gibi konuları araştırarak ev alırlar. Tabi evin konumu, fiyatı, büyüklüğü önemli olduğu kadar evin yapısı sağlamlığı ve en önemlisi de evin ruhsatı, tapusu ve deprem sigortası olmalıdır. Bütün bunları göz önünde bulundurarak anlaşmak gerekiyor. Bir ev kolay alınmıyor ve bir evin parasını biriktirmekte kolay olmadığından güvenilir inşaat firmalarıyla anlaşmak gerekiyor.
Müteahhittin Sattığı Evden Bir Sorun Çıkarsa Bundan Ne Derece Sorumludur?
Öncelikle müteahhit, bir yapıyı yapabilmek için gerekli tüm belgelere sahip olup inşaat çalışmalarını hepsini üstelenen kişidir. Müteahhit yapıya başlamadan önce yapının ruhsatını alması gerekiyor. Ayrıca müteahhitin yapı belgesi olması gerekir. Yaptığı inşaattan sorumlu olması içindir.
Belediyeden ruhsat alan müteahhit daha sonra arsa sahibiyle anlaşıp sözleşme imzalaması gerekir. Bu sözleşme ile müteahhittin inşaat yapma yükümlülüğünü üstelenmesi ve ayrıca tapuda arsa sahibinden pay intikal etme yükümlülüğü veriyor. Ayrıca ruhsatı alınan müteahhit arsanın içerisine iki yıl içerisinde ev yapmak zorunda. Tüm bu süreci inşaatı yapacak olan müteahhitin eksiksiz bir şekilde tamamlaması gerekiyor. Daire satıldığında müşterinin güvenini kazanması ve tapu işlemleri esnasında herhangi bir sorunun çıkmaması için. Peki müteahhit evi sattıktan sonra ev ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda müteahhit bundan ne kadar ve kaç yıl sorumlu açıklayalım. Ruhsatı alınan arsaya iki yıl içerisinde yapıyı inşa etmek zorunda olan müteahhit beş yıl içerisinde de yapıyı tamamlamak zorunda. Ve yaptığı yapıdan yine müteahhit beş yıl boyunca sorumludur.