Belediyeden İnşaat Ruhsatı Kaç Günde Alınır?

2

Bir arsada, alanda inşaat çalışmasına start vermek için ruhsat alınması gerekir. İnşaat ruhsatı almak sebebiyle belediyelerin ilgili birimlerine, valilik bürolarına yapı sahiplerinin başvurması gerekir. İnşaat ruhsatı ne kadar zamanda çıkar sorusu ise bu alanda hizmet vermek isteyen kişiler için merak edilmektedir.

Yapı Ruhsatı Nedir?

Yapı ruhsatı, bir binanın inşaasına başlamak için gerekli belediye ve valilikten alınan resmi izin belgesidir. Bu ruhsat olmadan inşaata başlayamazsınız. Bu nedenle ruhsat, inşaata başlanmadan önce alınması gereken en önemli belgeler arasındadır. 3194 sayılı İmar Kanunu maddeleri kapsamında alınan yapı ruhsatı, kanunen belirli yükümlülükler içerdiğinden inşaata başlamadan önce alınması gereken zorunlu izinlerden bir tanesi olarak değerlendirilir. Söz konusu ruhsat, İmar Kanunu’nda da belirtilen kamu kuruluşları haricinde tüm yapılar için alınması zorunlu bir belgedir.

belediyeden i̇nşaat ruhsatı kaç günde alınır? 1

Bu iznin alınmaması durumunda yapı ruhsatına sahip olmayan binalar kaçak statüsüne girer ve bitirmeniz halinde yıkılması söz konusu olacaktır. Yapı ruhsatlar, kanuni olarak alınması zorunlu bir belgedir. İnşaat başında başvurusu yapılarak alınan yapı ruhsatlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. İlk ruhsatın alındığı andan itibaren alınan ruhsat izinleri, alınan tarihten itibaren 2 yıl boyunca inşaatın başlamasına izin verilir.

İnşaat Ruhsatı Ne Kadar Zamanda Çıkar?

Bir arsa, alan üzerinde inşaat yapılabilmesi için ruhsat alınması şarttır. İnşaat ruhsatı almak için belediye, valiliğe ait bürolara yapı sahipleri olarak başvurmalısınız. Başvurunuzu bir dilekçe ve buna ait ekler ile yapılır. Başvuru esnasında dilekçeye tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa ebatlı kroki eklemelisiniz.

Belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve ruhsata ait ekler incelenir. Eksik ve yanlış yok ise müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde inşaat ruhsatınızı alabilirsiniz. İnşaat ruhsatını alan talep sahibi inşaata 2 yıl içinde başlayabilir. 2 yıl içinde inşaata başlamazsa veya 2 yıl içinde inşaata başlanmasına rağmen 5 yıl içinde inşaat, ruhsatına uygun olarak bitirilmezse ruhsat hükümsüz olur. Bu durumda ruhsat yenilenmediği takdirde inşaata izin verilmez. Ayrıca kısmen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılır.

Mobil sürümden çık